Здрава храна
Луѓето со инсулинска резистенција честопати се соочуваат со ограничувања во исхраната. Храната со висок гликемиски индекс е сведена на минимум, а една од нив е компирот, кој најчесто се наоѓа на трпезите кај нас. Па дали луѓето со дијагностицирана инсулинска резистенција треба да ги избегнуваат?
Според нутриционистите, компирите не се забранети за луѓе со инсулинска резистенција, но начинот на кој се консумираат е важен. Со години беше забрането да се јаде храна од која не треба да се откажуваме. Единственото нешто што е важно е како ги приготвуваме и комбинираме компирите. Најважно е да ги јадете ладни. Кога се оладени, гликемискиот индекс на компирите нагло паѓа. Секако, голема салата пред јадење компири е задолжителна, а доколку можете, прошетајте по оброкот бидејќи тоа дополнително ќе ви помогне да го контролирате инсулинот.
Правила за консумирање компири кај луѓе со инсулинска резистенција: гответе ги компирите со кора, бидејќи така ќе задржите повеќе хранливи материи; чувајте ги во фрижидер бидејќи тоа ја менува природата на скробот во него и спречува ненадеен скок на шеќерот во крвта; не јадете компири со леб; додадете здрави масти и влакна во компирите за да ја балансирате содржината на јаглехидрати.