Фото: Пиксабеј

Пармезанот или пармиџано реџиано е италијанско сирење што со векови се произведувало во одредени области на Италија само со сурово млеко, сириште и сол. За разлика од многу други сирења, ова се произведува без никакви адитиви, а исто така е сирење со заштитена ознака на потекло. Се карактеризира со светложолта, кремаста боја и потемна и погуста кора за јадење, а кога се сече, сирењето многу лесно се распаѓа, што го прави идеално за рендање. Има уникатен вкус и мирис, а е незаменлив додаток на јадења како што се разни тестенини.
Често користиме рендано сирење, а кога купувате вистински пармезан треба да имате на ум неколку работи за да го препознаете.
Се произведува исклучиво во пет италијански региони. За почеток, автентичниот пармиџано реџиано може да се произведува само во Парма (регионот од кој сирењето го добило името) и во италијанските провинции Реџо Емилија, Модена, Мантуа и Болоња. Покрај тоа, мора да се направи од сурово млеко произведено во една од италијанските провинции споменати погоре. Тоа млеко доаѓа од крави што се хранат само со трева, сено и друга храна од која било од тие пет области. Токму ова специфично млеко, кое има уникатен вкус благодарение на исхраната на кравата, му дава на сирењето посебен јаткаст вкус.
Минималниот период на созревање за пармиџано реџиано е 12 месеци, што е најдолгиот минимален период на созревање за кое било сирење. Како што сирењето созрева, неговите вкусови и ароми се менуваат. Откако ќе созрее 24 месеци, неговите типични карактеристики, како што се богат, путер вкус и ронлива текстура, целосно доаѓаат до израз, но може да созрее до 36 или 48 месеци. Конечно, откако сирењето ќе старее најмалку 12 месеци, секое се тестира за квалитет, со ознака за автентичност, со точки по должината на кората, што им овозможува на производителите и потрошувачите да го разликуваат ова од другите сирења. Покрај тоа, секое оригинално сирење пармезан мора да ја има ознаката „пармиџано реџиано консорцио“ на пакувањето.