Фото: Пиксабеј

Мозокот е нашата фабрика за мисли што е активна 24 часа на ден, а наедно е и најголемиот потрошувач на кислород. Важно е што јадеме за да обезбедиме да ги добиеме најдобрите хранливи материи и да ги зголемиме концентрацијата, меморијата и доброто расположение. Додека се препорачува чаша црвено вино, премногу алкохол има големо деструктивно влијание врз функцијата на мозокот.
Шеќерот е енергетско гориво за мозокот, но тоа не важи за концентрираните шеќери како оние што се консумираат. Мозокот најдобро ги црпи ресурсите од сложените јаглехидрати – житарки, овошје… Никотинот исто така има многу негативен ефект врз мозокот бидејќи ја нарушува церебралната циркулација, односно протокот на кислород, а со тоа има постојан негативен ефект врз пушењето. Еден од најчесто спомнуваните ефекти кај пациентите што одлучуваат да водат здрав начин на живот, да престанат со прекумерно консумирање алкохол и да ја намалат потрошувачката на цигари и шеќер, е ефектот на намалување на хроничниот замор и исцрпеност… За тоа во голема мера придонесува подобрата циркулација на крвта во мозочното ткиво поради подобриот проток на кислород.

Риба – високопротеинската храна е одлична за постигнување бистар ум и ментална свежина, поради што рибата, особено лососот, скушата, сардината и пастрмката се суштински дел од менито. Морската храна е богата со цинк, минерал што ја подобрува меморијата, како и омега 3 масни киселини неопходни за добро функционирање на мозокот.

Јаткасти плодови – оревите, лешниците и бадемите се важни за мозокот на многу начини. Богати се со протеини, цинк и витамин Е, кој ги подобрува интелектуалните способности, а содржат и многу бор, минерал чиј недостиг во организмот ја намалува менталната активност.

Цели житарки – го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести. Зрната од житарки содржат влакна, витамин Е, цинк, протеини и омега 3 масни киселини, а најдобро е да се консумираат наутро, во комбинација со мед и суво овошје.

Маслиново масло – додека заситените масни киселини, првенствено оние од месото и другите животински производи, ја намалуваат енергијата и ги забавуваат менталните способности, здравите масти од ладноцедените растителни масла ја подобруваат меморијата и го балансираат расположението.

Боровинки и рибизли – важни фитонутриенти што ја подобруваат меморијата и ги намалуваат ефектите од хроничните дегенеративни процеси како што се Алцхајмерова болест или деменција. Истражувањата потврдија дека луѓето што редовно консумираат боровинки ги подобруваат своите ментални и моторни способности и го подмладуваат своето тело.

Зелен лиснат зеленчук – спанаќ, кељ, блитва, брокула, карфиол, рукола, зелена салата, бриселско зелје – сите овие намирници заслужуваат важно место во секојдневната исхрана, бидејќи се корисни за целокупното здравје на човекот. Зелениот лиснат зеленчук е богат со железо, а недостигот од овој минерал е поврзан со синдром на немирни нозе, замор, лошо расположение и збунето размислување.

Какао – една од намирниците што најповолно делуваат на мозокот. Токму поради оваа причина чоколадото се смета за храна за мозокот, но треба да знаете дека какаото и чоколадото не се исти. Корисниот прав треба да се јаде во чиста форма, а не како чоколадо, кое содржи големо количество шеќер и маснотии, а има низа штетни последици.