Фото: Пиксабеј

Куркумата е еден од зачините што често се користат во индиската кујна. Овој жолт зачин може да ви помогне да ослабете, благодарение на куркуминот, биоактивно соединение познато по своите моќни антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Се верува дека го подобрува метаболизмот, ја намалува апсорпцијата на масти и промовира здраво варење.

Куркумата е светложолто-портокалов зачин добиен од коренот на растението Curcuma longa, кое му припаѓа на семејството ѓумбир. Широко се користи во готвењето за додавање вкус и боја на јадењата, особено во кујните на Јужна Азија и Блискиот Исток. Куркумата е позната и по своите лековити својства, главно поради нејзиното активно соединение куркумин, кое има моќни антиинфламаторни и антиоксидантни ефекти. Покрај кулинарските и медицинските употреби, куркумата се користи како природна боја. Куркумата содржи активно соединение наречено куркумин, кое може да помогне во губењето на тежината, а нутриционистот Пуџа Кедија објаснува како куркумата дејствува за губење на тежината.

1. Антивоспалителни ефекти: Хроничното воспаление често се поврзува со дебелина и метаболички нарушувања. Куркуминот е богат со антивоспалителни својства, кои помагаат во намалувањето на воспалението во телото, особено во масното ткиво.

2. Го забрзува метаболизмот: Користете куркума за губење на тежината бидејќи може да го подобри метаболизмот со зголемување на производството на жолчка во желудникот, што е неопходно за варење на мастите. Ефикасно влијае на варење на мастите, што помага да се спречи акумулацијата на масти и може да доведе до губење на тежината.

3. Го регулира таложењето на мастите: Куркуминот помага да се запре процесот на формирање нови масни клетки.

4. Ја подобрува чувствителноста на инсулин: Отпорноста на инсулин може да доведе до зголемување на телесната тежина и тешкотии при губење на тежината. Докажано е дека куркуминот ја подобрува чувствителноста на инсулин, што помага во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и спречување на акумулацијата на масти.

5. Го потиснува натрупувањето масти: Овој зачин го запира растот на масното ткиво со регулирање на хормоните како што се адипонектинот и лептинот, кои се вклучени во метаболизмот на мастите и енергетскиот баланс.