Фото: Пиксабеј

Денеска е Светски ден на чоколадото. Според Календарот на светски денови, девет од десет луѓе сакаат чоколада, додека околу 1 милијарда луѓе јадат чоколадо секој ден.

Чоколадото се добива од семето на тропското дрво Теоброма (Theobroma cacao). Какаото се одгледува најмалку три милениуми и расте во Мексико, Централна Америка и Јужна Америка. Најраната позната документација за користење семе од какао е од околу 1100 п.н.е., додека во Европа е донесено во 1550 година.

Бидејќи семките од какао дрво имаат многу интензивен, горчлив вкус, тие мора да ферментираат за да го развијат вкусот. Откако ќе се ферментираат, преработувачите ги сушат, чистат и печеат зрната. По печењето, лушпата се отстранува за да се добијат грутки од какао, кои потоа минуваат низ процес на мелење создавајќи какао маса, која е чиста чоколада во груба форма.

Покрај фактот дека чоколадото има толку добар вкус, има и некои здравствени придобивки од чоколадото. Чоколадото го зголемува нивото на серотонин и допамин, што помага да се зајакне расположението. Темното чоколадо исто така може да биде особено добро за вас. Темното чоколадо е моќен извор на антиоксиданси, плус помага да се подобри протокот на крв, да се намали крвниот притисок и да се намали ризикот од срцеви заболувања.

Во мај 2024 година, цената во малопродажба на какаото и чоколадото во прав во ЕУ била за 6,3 отсто повисока отколку во мај 2023 година, покажуваат податоците на Евростат, според кои цена на какаото и чоколадото во прав, веќе е во пораст од почетокот на 2022 година со годишна стапка на инфлација од над десет проценти.