Можеби верувате дека бананите се овошје што треба да го избегнувате ако внимавате на шеќерот во крвта, но не е неопходно целосно да ги исфрлите од вашата исхрана. Можете да уживате во ова вкусно тропско овошје без да го ризикувате вашето здравје, дури и ако имате проблеми со шеќерот.
Лесен начин да се забави скокот на шеќерот во крвта од која било храна богата со јаглени хидрати е да се комбинира со друга храна што содржи хранливи материи што побавно се варат, како што се мастите и протеините. Бидејќи грчкиот јогурт е преполн со протеини, на пример, додавањето парчиња банана одозгора – или уште подобро, правењето парфе – може да го намали влијанието што јаглехидратите во двете намирници ќе го имаат врз нивото на гликозата. Путерот од кикиритки е уште еден одличен спој со бананите, бидејќи е полн со протеини и растителни масти здрави за срцето.
Бананите природно содржат шеќер. Сепак, изненадувачката вистина е дека препорачаната порција содржи само 15 грама јаглени хидрати. Како што созреваат бананите, отпорниот скроб почнува да се претвора во брз вид шеќер. Тоа значи дека колку е помека бананата и покафеава кожата, толку е поголема содржината на шеќер. Изборот на поцврста банана може да значи малку помало влијание врз шеќерот во крвта, а истовремено да му обезбеди на вашето тело исто количество корисни витамини, минерали и влакна. Бананите исто така содржат влакна, за кои е познато дека им помагаат на оние со дијабетес тип 2 во забавување на варењето и во помагање за балансирање на шеќерот во крвта.