Бербата на грозје во француските вински региони оваа година повторно започна порано поради екстремните температури, а климатските промени сè повеќе го загрозуваат приносот, пишува „Франс прес“. Топлинските бранови и шумските пожари доведоа до загуба на културите и лозјата, како и до посилно ширење на болестите и штетниците. Падот на производството може да биде драстичен – до 50 проценти во областите Хералт и Гард на југот на Франција во 2019 година, на пример, кога грозјето беше изгорено од топлинскиот бран.
Топлината носи пораст на болести и штетници
Топлината исто така носи пораст на болестите и штетниците на виновата лоза поради влажноста. Тоа беше случајот во Жиронда, на југозападот на Франција во 2020 година, кога мувлата ги нападна лозјата во Бордо, кои во мај беа поплавени од обилни дождови. Почестите и поголеми шумски пожари исто така директно влијаат на лозјата, како што беше видливо на почетокот на август кога неколку стотици хектари изгореа на југот на Франција.
Бербата на грозје во Франција сега вообичаено започнува три недели порано отколку во осумдесеттите години на минатиот век, објави францускиот Национален институт за земјоделски, прехранбени и еколошки истражувања. Максималните дневни температури за време на вегетациската сезона на грозјето се зголемија за околу 3 Целзиусови степени од 1980 година, според студијата објавена во мај.
Според студијата објавена во 2024 година, ако глобалното затоплување надмине 2 Целзиусови степена во споредба со прединдустриското време, 90 проценти од крајбрежните и низинските вински региони во Јужна Европа би можеле да бидат онеспособени да произведуваат квалитетно вино со економски одржливи приноси до крајот на векот.
Бербата започнува порано низ Франција
Порастот на температурите, за кои научниците потврдуваат дека се засилени со климатските промени предизвикани од човечка активност, ги забрзуваат растот и созревањето на грозјето. Во Елзас, регионот на истокот на Франција, бербата никогаш не започнала толку рано. Грозјето за пенливо бело вино започна 10 дена порано отколку минатата година.
Периодот на бербата зависи од регијата и од видот на грозјето, а се определува според календарот на Националниот институт за потекло и квалитет. Во Шампањ на истокот на Франција, бербата исто така официјално започна порано годинава. Претседателот на винскиот одбор за овој регион, Давид Шатило, изјави дека, и покрај пораната берба, се очекува добра сезона во регионот. Бербата започнува порано низ Франција. Од крајот на средниот век до 1988 година, бербата обично започнувала околу 27 септември, покажува истражувањето што собирало податоци од 1354 година.


































