Здрава храна
Лубеницата е омилено летно овошје, а освен што освежува, може да биде одлична состојка за кашест сок што ќе ве разлади и ќе ви донесе дневна доза на витамин Ц и А, а со додавање јагоди носи и дополнителни антиоксиданти и влакна. Најчесто се приготвува со млеко или јогурт, во комбинација со јагоди или банани. Покрај тоа што нуди освежување во жешките летни денови, овој едноставен рецепт носи и голем број здравствени придобивки. Поради високата содржина на вода во лубеницата, овој кашест сок е исклучително хидратантен.
Состојки: 2-3 парчиња лубеница, излупени и исечени на коцки, 1 дл свежо исцеден сок од лимон, 1 чаша замрзнати јагоди, неколку коцки мраз.
Приготвување: сите состојки треба да се стават во блендер и да се блендираат додека се добие мазна густа смеса. Можете да приготвите кашест сок со користење други замрзнати плодови, како што се бананите, но и во комбинација со грчки јогурт. Исто така, ако сакате подебела текстура на кашестиот сок, покрај јагодите, можете да замрзнете и коцки од лубеница.
Друга опција за правење кремлив и сладок кашест сок е да додадете свежа или замрзната банана. Лубеницата и бананата одлично одат заедно, но имајте на ум дека вкусот на бананата ќе биде поизразен.