Фото: Архива

Предупредувајќи ги своите членки дека премногу бирократија го попречува движењето на војниците на Алијансата низ Европа и додавајќи дека во иднина тоа би можело да стане проблем доколку избие конфликт со Русија, НАТО ги повика своите членки да го разгледаат предлогот за создавање т.н. „воен шенген“. Што би значело тоа?

НАТО ги предупреди своите членки дека премногу бирократија го попречува движењето на војниците низ Европа, проблем што може да предизвика големи одложувања доколку избие конфликт со Русија.
Во интервју за „Ројтерс“, објавено деновиве, началникот на логистичката команда на НАТО – (ЈСЕЦ), генерал-полковник Александар Солфранк, изјави дека времето за НАТО истекува.
– Ни истекува времето. Она што не го правиме во мир нема да биде подготвено во случај на криза или војна – рече генерал-полковник Александар Солфранк.
Заедничката команда на НАТО за поддршка и оспособување (ЈСЕЦ) во јужниот германски град Улм започна со работа во 2021 година. Нејзината задача е да го координира брзото движење на војниците и тенковите низ континентот, како и логистичките подготовки, како што е складирањето муниција на алијансата источното крило.
Како резултат на војната во Украина во 2014 година, создавањето на ЈСЕЦ ја потврди оцената дека НАТО, по децении затегнатост по Студената војна, уште еднаш треба да биде подготвен за војна во Европа што, според НАТО, „може да избие во секое време“.

Потребни се сериозни подготовки

Сепак, задачата за брзо распоредување сили до големина на дивизија со околу 20.000 војници, како и за поседување муниција, гориво, резервни делови и резерви, стана посложена од Студената војна.
Додека трупите на НАТО и Варшавскиот пакт во минатото се соочија главно во Германија, Алијансата оттогаш се прошири на околу 1.000 километри на исток, распространувајќи ја должината на источното крило на НАТО на околу 4.000 километри вкупно.
– Пространоста на просторот, фактот дека не сите сили се насочени напред – сето тоа значи дека Алијансата треба да биде брза во преместувањето на трупите од нивните бази на вистинското место на источното крило – истакна Солфранк, додавајќи дека е потребна соодветна подготовка.
– Во екот на војната во Украина, Русија истрела 50.000 артилериски гранати дневно. Овие гранати треба да стигнат до хаубиците. Значи, мора соодветно да поставите магацини – за муниција, гориво, резервни делови и резерви – рече тој.
Како што стојат работите сега, за да го постигнат ова, силите на НАТО треба да се движат низ лавиринтите на различни национални регулативи, кои се протегаат од однапред потребното известување пред да може да се испрати муницијата до дозволената должина на воени конвои и профилакса на болести.

Војната во Украина е војна на трошење – а војната за трошење
е битка на логистиката

– Имаме вишок регулативи, но единственото нешто што го немаме е време. Руската војна против Украина се покажа како војна на трошење – а војната за трошење е битка на логистиката – предупреди адмиралот Роб Бауер, шеф на воениот комитет на НАТО.
Солфранк рече дека би сакал да види „воен шенген“, област на слободен воен премин слична на политичката шенген-зона, која овозможува слободно движење во поголемиот дел од ЕУ.
– НАТО не смее да предизвика погрешна пресметка во Кремљ оставајќи впечаток дека Москва би можела да има шанса да победи бидејќи Алијансата не е подготвена. Треба да бидеме пред кривата. Мораме да го подготвиме театарот добро пред да се повика членот 5 – рече тој, осврнувајќи се на клаузулата за колективна одбрана на НАТО, која ефективно ја става Алијансата во војна.