Животни
Тауринот е аминокиселина од суштинско значење за здравјето на многу животни, особено на мачките и на кучињата. Иако ретко се дискутира за оваа состојка кога станува збор за исхраната на домашните миленици, тауринот игра голема улога во функционирањето на срцето, видот, нервниот систем и метаболизмот, што го прави клучен елемент во правилната исхрана. За разлика од многу други аминокиселини, тауринот не е вклучен во градењето на протеините, но има специјализирани биолошки функции, а неговото присуство во телото е неопходно за оптимално здравје.
Мачките се особено зависни од таурин, бидејќи нивните тела не можат да го синтетизираат во доволни количества. Недостигот од оваа аминокиселина може да доведе до сериозни здравствени проблеми, како што е дилатациска кардиомиопатија, која може да предизвика срцева слабост, дегенерација на мрежницата што доведува до губење на видот и разни репродуктивни проблеми. Кај мачињата, недостигот од таурин може да предизвика ослабен имунолошки систем и застој во растот. Бидејќи тауринот е од суштинско значење за мачките, повеќето висококвалитетни комерцијални храни содржат дополнителни количества од оваа аминокиселина за да се обезбеди соодветна исхрана.
Кучињата, пак, имаат способност да синтетизираат таурин од други аминокиселини, како метионин и цистеин, но тоа не значи дека се целосно имуни на неговиот недостиг. Се покажа дека одредени раси, како што се кокер шпаниел, доберман и њуфаундленд, се склони кон срцеви заболувања поврзани со дефицит од таурин. Кучињата чија исхрана е сиромашна со месо или онаа базирана на растителни протеини, може да развијат проблеми со срцето доколку не внесуваат доволно таурин во нивната исхрана.
Најдобри извори на таурин се месото и отпадоците, како што се срцето, црниот дроб и бубрезите, како и рибата, особено туната, сардината и лососот. Јајцата, поточно жолчките, исто така содржат одредени количества таурин, додека растителната храна воопшто не го содржи. Затоа, важно е да се внимава на исхраната на домашните миленици што консумираат домашна храна или комерцијални производи со послаб квалитет, за да се избегне дефицит од ова есенцијално соединение.