Фото: Пиксабеј

Здрава храна

Иако многумина ги гледаат само како состојка за пита или како декор за Ноќта на вештерките, скромната тиква може да понуди многу повеќе. Нејзината топла боја крие богатство на хранливи материи, особено семките, кои се вистински мали концентрати на здравје.
Додека однадвор потсетуваат на симбол на есента, внатре откриваат силен сојузник во одржувањето на енергијата, виталноста и добро расположение.
Семките од тиква се полни со протеини, влакна и други важни хранливи материи, кои можат да помогнат во слабеењето и да го намалат ризикот од воспалителни процеси поврзани со срцеви заболувања и рак.
Семките од тиква се одличен билен извор на протеини и дејствуваат како природни антиоксиданси. Само 28 грама семки содржат 8,5 грама протеини, што придонесува за подолго чувство на ситост. Дополнително, богати се со влакна. Ако се јадат со лушпа, тоа количество обезбедува околу пет грама влакна. Излупените семки имаат нешто помалку од два грама влакна. Се препорачува возрасните да консумираат од 25 до 30 грама влакна дневно, па семките можат да бидат вреден додаток во исхраната. Семките од тиква, исто така, содржат низа важни минерали. Меѓу нив е магнезиумот, кој помага за здравјето на срцето и коските, го намалува крвниот притисок и може да ја намали фреквенцијата на мигрените.
Семките од тиква, исто така, содржат аминокиселина триптофан, која помага во регулирањето на сонот, како и цинк, кој го зајакнува имунолошкиот систем и го намалува воспалението.