Здрава храна
Според нутриционистката Ејми Гудсон, една од најдобрите работи што можете да ги направите наутро за да го контролирате шеќерот во крвта е да комбинирате јаглехидрати богати со влакна и протеини. Поентата е дека овие хранливи материи се важни за здрава исхрана за луѓето со проблеми со шеќерот во крвта, бидејќи јаглехидратите предизвикуваат скок на нивото на шеќер ако не се комбинираат со храна што бавно се вари.
Јаглехидратите се брз извор на енергија и телото ги бара бидејќи многу брзо се вари.
– Храната како овесна каша од цело зрно бавно се вари, но засладеното тесто, колачите и сличната храна ќе влијаат на негативните промени доколку ги јадете сами – објаснила Ејми Гудсон.
За среќа, ако додадете вкусни протеини во вашиот појадок со јаглени хидрати, можете полесно да го контролирате шеќерот во крвта.
– Протеините се варат многу бавно, брзо ве заситуваат и ве оставаат сити долго по оброкот. Затоа, токму комбинацијата на тие намирници ќе помогне да се стабилизира шеќерот во крвта – додава Ејми Гудсон.
Експертите и научниците потврдија дека тоа е многу добра комбинација за здравјето. Постојат докази дека протеинот нема да го зголеми нивото на шеќер во крвта и всушност може да ја намали гликозата во крвта кај луѓето со дијабетес тип 2. Значи, ако јадете само јаглехидрати, можете да сметате на скок на шеќерот во крвта, но ако ги комбинирате со протеини, можете да направите многу. Ова не значи дека треба да избегнувате јаглехидрати, но внимавајте кои ги јадете. Ејми Гудсон вели дека е можно да се јаде вкусна и здрава храна.
– Започнете го денот со комбинирање јајца и леб од цели зрна, грчки јогурт со боровинки и житни продукти, овесна каша со семки и месо или кашест сок со кравјо млеко, грчки јогурт и овошје, но без путер – открила Ејми Гудсон.