Здрава храна

Мандарините не се само вкусен зимски деликатес туку и вистински сојузник на здравјето. Мандарините се еден од најомилените зимски плодови, а покрај тоа што освојуваат со мирисот и слатко-киселиот вкус, тие се и вистински извор на здравје. Нивната популарност расте секоја година, а нутриционистите ги препорачуваат како неизоставен дел од исхраната во текот на студените месеци.
Зошто мандарините се здрави? Мандарините се богати со витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот и му помага на телото да се справи со вирусите и инфекциите. Покрај тоа, содржат влакна, кои го подобруваат варењето и придонесуваат за чувство на ситост. Во нив има и антиоксиданти, кои ги штитат клетките од оштетувања и го забавуваат процесот на стареење. Редовното консумирање мандарини може да придонесе за здравјето на срцето, бидејќи тие го намалуваат нивото на лош холестерол и го регулираат крвниот притисок. Исто така, благодарение на ниската калориска вредност, тие се одличен избор за оние што сакаат да одржат тенка линија.
На пазарот може да се најдат повеќе видови мандарини, а најпознати се: клементини – помали, многу слатки и речиси секогаш без семки, сатсума – со меки кори, лесно се лупат и немаат семки, танџело – хибрид на мандарина и грејпфрут, имаат нешто поголеми плодови со освежителен вкус, класичните мандарини – често имаат семки, но се интензивни на вкус и мирис.