Аспарагусот расте од април до јуни, па затоа ова е идеално време да ја искористите целата магија на неговиот вкус. Доколку се прашувате кој е најдобриот начин да се зготви аспарагус и колку време се готви, во овој текст ќе најдете водич што ќе ви помогне да дознаете нешто повеќе за различните методи на приготвување за да го извлечете максимумот од овој сезонски зеленчук.
Најраните фиданки се потенки и обично нежни низ целата содржина. Подоцнежните и подебелите фиданки може да имаат дрвенести врвови, кои треба да се отстранат. Едноставно свиткајте го стеблото со рацете додека не се скрши таму каде што дрвенестиот дел се префрла на пофлексибилниот дел. Но, наместо да ги фрлате врвовите, користете ги за да приготвите супи и чорби.
Аспарагусот може да се приготвува на различни начини, со различни текстури и вкусови. Печењето аспарагус во рерна не бара многу внимание, а најчесто добивате сочна внатрешност и крцкава надворешност, што е одличен додаток во салати или вкусен прилог. Сепак, печењето може да трае подолго од другите методи, а постои ризик аспарагусот да се исуши ако се пече предолго.
Варењето во вода е еден од најбрзите и најлесни начини за приготвување аспарагус, а резултира со нежни, живописни зелени фиданки – идеални за сервирање со путер или со сос холандез. Недостатокот на овој метод е што аспарагусот може да стане кашест ако се готви предолго, а некои витамини се растворливи во вода, па затоа хранливата вредност се губи.
Печењето на скара е совршено за додавање чаден, изгорен вкус и мала крцкавост, што го прави одличен прилог за печено пилешко месо или други јадења. Сепак, подебелите стебла се најпогодни за овој метод, бидејќи тенките можат брзо да изгорат. Времето на готвење варира во зависност од методот, па затоа вреди да се размисли за текстурата што сакате да ја постигнете и јадењето со кое ќе го сервирате аспарагусот.