Фото: Пиксабеј

Здрава храна

Лубеницата е омилено овошје во летото, освежува, хидрира и нè исполнува со енергија, но едно прашање често збунува: што да се прави со семките? Повеќето луѓе автоматски ги плукаат, но сè повеќе луѓе се прашуваат – дали всушност се подобри за јадење? Експертите го имаат одговорот: семките од лубеница не се само безбедни туку и корисни за здравјето.
Што има во семката од лубеница?
Иако изгледаат незабележливо и често завршуваат во кантата за отпадоци, овие црни семки кријат вистинско богатство од хранливи материи. Кога се правилно приготвени и внесени во телото, тие можат да станат моќен природен додаток во исхраната. Што содржат?
Протеини – Семките се изненадувачки богати со протеини. Има дури 28 грама во 100 грама, што е приближно исто како еден грст јаткасти плодови.
Магнезиум – Важен за работата на мускулите и нервниот систем, а честопати нема доволно од него во дневната исхрана. Железо – Помага во создавањето црвени крвни зрнца и одржувањето на нивото на енергија.
Б-комплекс витамини – Особено ниацин (Б3), кој е важен за здрава кожа, мозок и варење.
Здрави масти – Содржи мононезаситени и полинезаситени масти, кои помагаат во одржувањето на рамнотежата на шеќерот во крвта и холестеролот.
Оваа комбинација на хранливи материи ги прави семките од лубеница слични на чиа-семките и на семките од сончоглед.