Многу скијачки центри во Европа беа принудени да се затворат поради недостиг од снег

Умерената зима, која некои метеоролози ја опишаа како најлошиот зимски топлотен бран досега, има негативна страна: драстично помалку врнежи од дожд и снег, кои го изложуваат регионот на суша, намален потенцијал за производство на хидроенергија и можни логистички предизвици на клучните речни системи подоцна во 2023 година

Какви ќе бидат последиците од невообичаено високите зимски температури?

Рекордно топлите температури низ Европа оваа зима беа дочекани со радост бидејќи помогнаа да се избегне потенцијална енергетска криза во регионот, кој продолжува да се соочува со нагло пониски испораки на природен гас по руската инвазија на Украина минатата година.
Не толку студеното време од Париз до Прага оваа зима ја намали побарувачката за греење и им дозволи на комуналните претпријатија да ги полнат целосно резервите на природен гас, обезбедувајќи амортизација поради намалените испораки преку гасоводот што го поттикна падот на цените на горивата за греење.
Сепак, умерената зима, која некои метеоролози ја опишаа како најлошиот зимски топлотен бран досега, има негативна страна: драстично помалку врнежи од дожд и снег, кои го изложуваат регионот на суша, намален потенцијал за производство на хидроенергија и можни логистички предизвици на клучни речните системи подоцна во 2023 година.

Умерени есенски и зимски температури

Од крајот на септември 2022 година, просечните температури во Германија, која е најголемиот потрошувач на гас во Европа, се 25 отсто или 1,58 степен Целзиусов над нормалата, според податоците на „Рефинитив“. Температурите беа просечно 29 отсто (2,3 степени) над нормалата во текот на октомври и ноември, додека земјата се подготвуваше за првата зима без постојани испораки на руски гас по избивањето на конфликтот во Украина. Во комбинација со намалената потрошувачка на гас од страна на фабриките и индустријата, одржливиот дел од умереното време помогна да се зачуваат резервите на гас во Германија и им овозможи на комуналните претпријатија да ги одржат на повеќе од 80 отсто од капацитетот во текот на последниот квартал од 2022 година, наспроти помалку од 50 отсто при крајот на 2021 година.
И на други места во Европа, топлото време остави свој белег. Во Швајцарија, која е една од најдобрите европски дестинации за зимски спортови, многу скијачки центри беа принудени да се затворат поради недостиг од снег. Во Полска, натпреварите во ски-скокови беа откажани, додека планините над босанскиот главен град Сараево, кој беше домаќин на Зимските Олимписки игри во 1984 година, се речиси целосно без снег од почетокот на годинава.

Последици од топлата зима

Покрај изгубените приходи од туризмот, невообичаено ниските снежни врнежи и топлите температури претставуваат потенцијална закана за неколку европски сектори подоцна оваа година. За производителите на електрична енергија, ниските снежни врнежи се надоврзуваат на ланската година, која беше посува од нормално и го оставаат потенцијалот за производство на хидроенергија многу под нормалата во неколку клучни земји.
Во Франција, која е најголемиот европски производител на хидроенергија во копното, кумулативните врнежи што може да се искористат за производство на хидроенергија беа 41 отсто под долгорочниот просек од крајот на 2022 година, според податоците на „Рефинитив“. Германија, Швајцарија, Италија, Австрија и сливното подрачје на Дунав, исто така, забележаа двоцифрен недостиг од врнежи, што потенцијално ќе го намали клучниот извор на чиста енергија во 2023 година.
И земјоделците во Европа ќе бидат погодени од недостигот од снег оваа зима. Голем дел од обработливото земјиште во регионот остана пусто како скијачките патеки, без корисна снежна покривка што ги штити зимските посеви од студени бранови, кои можат да ги оштетат растенијата пред да имаат време целосно да се развијат во пролетта. Недостигот од снег, исто така, претставува ризик за пролетните култури, кои се потпираат на топењето на снегот за да обезбедат клучна влажност на почвата за почетокот на сезоната на растење. Без топењето на снегот, кое постепено ги омекнува почвите додека се одмрзнува набиениот снег и мразот, обработливото земјиште е изложено на ризик од поплавување откако ќе пристигнат пролетните дождови, бидејќи сувите почви честопати можат да создадат бариера за врнежите ако се остават предолго без влага.

Понизок водостој и повисока температура на водата во реките

Слабите снежни врнежи и натпросечно високите зимски температури, исто така, претставуваат ризик за речните системи во Европа, кои се клучни трговски артерии и обезбедуваат критична вода за ладење за неколку нуклеарни реактори, особено во најголемиот производител на нуклеарна енергија Франција. Минатиот јули, продолжениот топлотен бран ја зголеми температурата на водата во реките над нивото што може да помогне во ладење на реакторите и ги принуди производителите на енергија во Франција да го ограничат нуклеарното производство.
Ако снежните врнежи останат далеку под просекот, температурите на реките може да станат потопли од нормалните во 2023 година и да претставуваат нов ризик за нуклеарните реактори. Ако производството на нуклеарна енергија повторно се ограничи, европските комунални претпријатија може да бидат принудени да согоруваат повеќе фосилни горива за да генерираат енергија наместо тоа, создавајќи дополнителни штетни емисии.
Сувите услови, исто така, го забавија речниот товарен транспорт во 2022 година, бидејќи неколку големи реки, вклучувајќи ги Рајна и Дунав, пресушија во клучните области, спречувајќи го движењето на бродовите. Со оглед на тоа што трговските фирми ги користат реките за испорака на жито, гориво и готови производи, секое натамошно опаѓање на нивото на реките може да ги попречи клучните европски логистички канали втора година по ред.
Така, иако сегашното благо време некои го сметаат за спречување подлабока криза со електрична енергија што произлегува од недостигот од гас, слабите врнежи на снег и дожд оваа зима можат да претставуваат уште поголем ризик доколку продолжат топлите и суви услови.