Кујната е најкористената просторија во куќата и дефинитивно бара повеќе внимание. Покрај тоа, таму се приготвува храна, па затоа навистина е потребно да се одржува чиста и уредна. Микробрановата печка се користи во повеќето домови секој ден, но чистењето често се занемарува. Сè што ви треба е да ставите малку вода, во комбинација со цитрус или оцет, да зоврие во микробрановата печка. Оваа смеса ќе овозможи пареата да се насобере, а кога ќе заврши со вриење, оставете ја да отстои 15 минути. По овој третман, само избришете ја внатрешноста со крпа.
Ако немате рерна што има програма за чистење, тогаш користете мешавина од сода бикарбона и оцет. Поставете ја рерната на 100 степени, оставете ја оваа течност да испари, а потоа добро избришете ја рерната. Ефектот е сличен на чистење на микробрановата печка.
За да ги отстраните гребнатинките и дамките и да го вратите оригиналниот сјај на вашите апарати, започнете со сунѓер и детергент за миење садови, а потоа исполирајте со сода бикарбона. Ако ова не е доволно, користете оцет, кој е најголем сојузник на чиста кујна. За да постигнете висок сјај, конечно можете да исполирате со неколку капки маслиново масло.
Водородот е најдобар за чистење на штицата на која сечкате кромид, месо, сирење, шунка… Ако ова не ви изгледа доволно, можете да користите кора од исцеден лимон или оцет за дополнително да ја истриете површината на штицата.