Домување
Миењето садови не е баш омилена работа, но сите домаќинки уживаат кога ќе завршат со полирање на чиниите и тенџерињата и уредно ќе ги наредат во кујнските плакари. Меѓутоа, најголем проблем се јавува при миењето на закоравените тави. Зошто настанува формирање наслаги и како да го спречиме тоа? Најчеста грешка е што на ист начин ја миеме целата внатрешност на тавата.
Топла вода, детергент за садови и сунѓерче – и со неколку движења ја миеме маснотијата. Плакнеме и – тавата изгледа навистина чисто. Го повторуваме тоа повеќепати, но веќе по месец-два новата тава има дамки на рабовите што веќе не се отстрануваат толку лесно. Зошто се случува тоа?
При пржење или печење, содржината на тавата, вклучувајќи ги и маснотиите во храната, прска по рабовите, а тавата е изложена на максимална температура, така што брзо се сушат и сите остатоци во тенок слој. Потоа врз нив се таложат нови дамки од маснотија, со ситни димензии, и повторно брзо се сушат поради високата температура. За да се растворат при миење на тавата, потребно е многу темелно и внимателно да се мијат рабовите по секоја употреба. Додека дното и ѕидовите на тавата може да се измијат со еден потег на сунѓерчето во топла вода и детергент, на рабовите е потребно оваа постапка да се повторува неколкупати и добро да се притисне.
Слично е и со дното на тавата од надворешната страна, која често е во контрастна сребрена боја и ребреста за тавата да не се лизга од ринглата при мешање. За оваа груба површина, топлата вода и детергентот едноставно не се доволни. Најдобро е додека ги миете садовите да го испрскате дното со средство за одмастување и да ја оставите тавата наопаку за да може течноста малку да дејствува и да ги раствори дамките. Дури потоа измијте сѐ на вообичаен начин, добро исплакнете и внимателно проверете дали сте ги отстраниле сите дамки.