Познато е дека вашето расположение одредува што јадете (или не јадете), па затоа често се случува да претерате или целосно да го изгубите апетитот. На пример, сте дипломирале и сакате да се почестите себеси (и вашите најблиски) со вашите омилени десерти и закуски. Од друга страна, чувствата на депресија, загуба, тага и болка речиси секогаш се придружени со целосен недостиг од интерес за храна. Значи, јадеме во зависност од тоа како, колку и кога сме расположени. И во спротивната насока, сето ова исто така функционира, па храната што ја јадете може да влијае на вашето расположение. Овој феномен е очигледен веднаш по консумирањето храна, но и на долг рок, штом ќе сфатите дека подобрата исхрана го менува и вашето ментално здравје на подобро. Накратко: поздравата исхрана влијае на мозокот, а мозокот влијае на расположението. Постои нераскинлива врска меѓу мозокот и желудникот. И двете се формираат истовремено од истите ткива во фетусот. Овие два органа или система се поврзани преку пневмогастричниот нерв (вагус нерв или на латински nervus vagus), десеттиот кранијален нерв што ги поврзува мозочното стебло и абдоменот. Овој нерв е главната врска што ја користат вашите желудочни и цревни бактерии за да ги испратат соодветните информации до вашиот мозок.
Одржувањето добро варење е од големо значење за одржување добро ментално здравје. На Запад, но и кај нас, постојат многу фактори што негативно влијаат на доброто варење и цревната флора, а потоа и на менталното здравје. Главниот негативен фактор е конвенционално одгледуваната храна третирана со глифосат, тотален хербицид (сè уште се користи во Србија, иако упатствата на ЕУ го поддржуваат укинувањето на употребата на глифосат, тој не е елиминиран), канцероген отров што, покрај тоа што е исклучително токсичен, предизвикува и недостиг од минерали што се неопходни за нормална функција на мозокот, а со тоа и расположението. Постојат различни видови храна што имаат позитивен ефект врз расположението, а некои од најважните се: темно чоколадо, протеини, банани, кафе, куркума, боровинки и капини, омега-3 масни киселини (од животинско потекло), ферментирани производи (на пр. кефир и јогурт).