Мешањето бело и црвено вино за производство на розе одамна е дозволено во Австралија, а сега им се предлага на винарите во Франција, потег што вистинските љубители на розе го сметаат за ерес. Со векови, лозарите во Прованса се бореле нивното розе да биде третирано со исто почитување како и другите вина. Сега, кога новоформираните лозари низ Европа се закануваат дека ќе го уништат целиот нивен бизнис тврдејќи дека евтиното розе може да се направи едноставно со мешање црвено и бело вино, заплашените провансалски производители велат дека нивната локална традиција ќе биде уништена.
Прованса е родното место на розето
Франција произведува една третина од светските резерви на вино, „а Прованса е родното место на розето“, објасни Линда Шале од „Шато ле Крост“ во селото Лорг, една од многуте винарници во овој сончев регион на Франција. Напорите на француските винари се исплатеа во последните години, при што розето го замени белото вино и сочинува една петтина од вкупното количество вино купено во Франција, додека светската продажба на ова вино учествува со десет проценти.
Експертите објаснуваат дека розето направено од црвено вино има карактеристична арома и вкус и е направено од многу поголем број црвени и црни сорти грозје, вклучувајќи каберне, пино, гренаш и сира. Карактеристичната розова боја на конкретниот вински производ се добива благодарение на посебна техника. Лушпите од црвено грозје се гмечат и се оставаат да се потопат во бел сок неколку часа, доволно долго за да се обои виното, а потоа се отстрануваат.
Сепак, до членовите на Европската Унија е доставен предлог лозарите да мешаат црвено со мало количество бело вино и да го продаваат резултатот како – розе. Што се однесува до Французите, ова е чиста – ерес. Лозарите веруваат дека прифаќањето на овој предлог би го преплавило европскиот пазар со розе со слаб квалитет, со што би се уништил тешко стекнатиот имиџ на розето и, најверојатно, би се создале најмалку десет илјади работни места.
Нуспроизвод од црвено вино во Калифорнија
Мешањето бело и црвено вино за производство на розе е дозволено за производителите во Австралија, но тоа останува исклучително ретка појава и не се согласуваат повеќето производители. Овој метод, секако, го користат мал број нови лозари, вклучувајќи ги и оние во францускиот регион Шампањ, но за да се направи шпанското розе вино „мескла“ или „микс“, кое на производителите им е забрането да го извезуваат. Преку океанот, во Калифорнија, некои винари прават и розе како нуспроизвод од црвено вино користејќи ја техниката на дестилација.
Во раните фази на мацерација на грозје, дел од сокот се екстрахира за да се концентрираат танините и бојата на преостанатото црвено вино, додека одвоениот сок се ферментира одделно за да се произведе розе. Сепак, битката за благородноста на розето, ризикува да биде изгубена по само еден замав на магичното стапче на Европската Унија. На крајот на краиштата, кога ќе се вратите дома, обидете се да измешате бело вино со неколку капки црвено. Ќе стане портокалово и нема да има добар вкус.
Во исто време, Жил Масон, директор на истражувачкиот центар за розе во Прованса, нуди живописна споредба: „Ова е како тонечки ферибот со само еден чамец за спасување – вистинско розе. Наметнувањето ново правило ќе им овозможи на сите да скокнат во тој чамец и затоа сите ќе се удават“.
„Розовото вино“, како што Масон со презир ја нарекува мешавината од розе, е направено од 95 проценти бело и многу мало количество црвено вино. Масон предупредува дека има вкус на кисело бело вино.
Сепак, рововската битка за благородноста на розето продолжува.