Фото: Принт-скрин

Русија сигнализираше дека доколку не се исполнат барањата за подобрување на нејзиниот извоз на жито и вештачки ѓубрива, таа нема да го продолжи договорот по 17 јули кој дозволува безбеден воен извоз на истите производи од пристаништата во три украински региони на Црното Море, пишува Хина.

Русија ја упати истата закана и барања во март, само што минатата недела се согласи да го обнови за 60 дена црноморскиот пакт за извоз. Договорот со Русија и Украина го посредуваа ОН и Турција во обид да ја ублажат глобалната криза влошена со инвазијата на Москва на Украина во февруари 2022 година.

Од март, Русија даде приоритет на две конкретни барања – рестартирање на гасовод за транспорт на руски амонијак до украинското црноморско пристаниште Пивденњи за извоз на глобалните пазари и повторно поврзување на руската земјоделска банка, позната како Роселхозбанк, со меѓународната платежна мрежа СВИФТ (SWIFT).

-Доколку Роселхозбанк не биде поврзана со СВИФТ и нема напредок во спроведувањето на другите „системски“ проблеми што го блокираат нашиот земјоделски извоз, тогаш „Црноморската иницијатива“ исто така ќе мора да бара алтернативи – соопшти вчера руското Министерство за надворешни работи.

Како алтернатива предложи да се извезува преку европските земји, додавајќи дека тоа е поскапо за Украина.

„Роселхозбанк“ беше отсечена од СВИФТ од ЕУ во јуни поради руската инвазија. Портпаролот на ЕУ рече дека не се размислува за враќање на руските банки во системот.