Фото: Пиксабеј

Во многу ситуации нашето расположение одредува што јадеме. Има денови кога, и покрај сите информации за штетните ефекти, луѓето се прејадуваат, но има и денови кога целосно го губат апетитот. Поздравата исхрана влијае на мозокот, а со тоа и на расположението. Постои нераскинлива врска помеѓу мозокот и желудникот. Тие се поврзани преку пневмогастричниот, десеттиот кранијален нерв, кој ги поврзува мозочното стебло и желудникот. Овој нерв е примарната врска што ја користат бактериите во желудникот и цревата за да испратат соодветни информации до мозокот. Затоа, доброто варење е од големо значење за одржување добро ментално здравје. ГМО-исхраната значително ја менува цревната флора бидејќи патогените бактерии се размножуваат, а добрите бактерии се уништуваат. Исхраната што вклучува многу овошје и шеќер, како и ГМО-исхраната, го поттикнува растот на патогени бактерии во цревата. Шеќерите, вклучувајќи го и овошниот шеќер (фруктоза), ја намалуваат активноста на клучниот хормон за раст во мозокот.
Што да се јаде и што да се избегнува?
Темно чоколадо: „Виновникот“ е анандамид, невротрансмитер произведен во мозокот што привремено ги блокира чувствата на болка и депресија. Чоколадото (особено темното) не само што го создава ова соединение, туку содржи и други хемикалии што ги продолжуваат ефектите на анандамидот. Доволно е да изедете 30-40 грама темно чоколадо за да се чувствувате подобро.
Протеини: Органските јајца, сирењето и една дланка бадеми можат да помогнат во одржувањето на нивото на шеќер во крвта и да ги зголемат енергијата и расположението.

Банани: Бананите содржат допамин, природна хемикалија што го подобрува расположението. Тие се богати со витамини од групата Б, вклучувајќи витамин Б6 и магнезиум, кои го смируваат нервниот систем. Луѓето со инсулинска резистенција треба да бидат внимателни да не консумираат банани во големи количества.
Кафе: Пиењето кафе наутро влијае на голем број невротрансмитери поврзани со контрола на расположението. Истражувањата покажаа дека кафето ги активира процесите во мозокот што го ослободуваат BDNF.
Ферментирани производи: Кефирот и киселото млеко со пробиотски бактерии имаат позитивен ефект врз развојот на добра цревна флора, што придонесува за подобро расположение.
Сите преработени прехранбени производи имаат лошо влијание врз здравјето на цревата: шеќер, маргарин, храна што содржи вештачки бои, мононатриум глутамат, вештачки засладувачи и други опасни адитиви.