Создавањето храна од лабораторија е директна последица на недостигот од храна со кој се бори човештвото. Месото одгледувано во хибридни култури не е ништо ново, а сега научниците се обидуваат да создадат овошно ткиво од растителни клетки за кое се надеваат дека еден ден ќе има вкус и мирис како вистинско овошје кога ќе се консумира. Истражувачите од Нов Зеланд се надеваат дека програмата ќе помогне да се одржи стабилноста во снабдувањето со храна во земјата. Програмата има цел да расте овошно ткиво без делови што вообичаено се фрлаат, како што се јадро на јаболко или кора од портокал, а храната одгледувана во лабораторија може да игра клучна улога во одржливото земјоделство, но сè уште е во многу рана фаза на развој.
Исто така, ќе биде неопходно потрошувачите да ја прифатат оваа практика. Постарите генерации можеби се двоумат, но истражувањата покажуваат дека помладите генерации се подготвени да пробаат нова храна доколку таа храна нуди здравствени придобивки додека го ограничува нивното влијание врз животната средина. Плодовите одгледани во лабораторија обично се произведуваат користејќи техники како што се клеточна и ткивна култура и синтетичка биологија. Еве неколку примери на овошја што моментално или експериментално се одгледуваат во лабораториски услови: јагоди – тие често се користат во истражувањето бидејќи растат брзо и имаат едноставен геном, клеточната култура овозможува клонирање на јагодите без потреба од семиња; банани – лабораториското одгледување се користи за зачувување сорти што се изложени на ризик бидејќи се подложни на болести; грозје – ткивната култура овозможува зачувување и размножување одредени сорти грозје, особено во лозарството, исто така се истражуваат генетски модификации за да се зголеми отпорноста на болести; ананас – културата на ткиво се користи за размножување без вируси и за комерцијално производство на расад; јаболка и круши – културата на пупки и ткива се користи за зачувување на старите сорти и за побрзо размножување и лабораториско овошје. Научниците експериментираат со правење синтетичко овошје или овошје од клетки, слично на месото одгледано во лабораторија. Сè уште не е комерцијално достапно, но постојат прототипови, на пример мини-овошја направени од растителна биомаса во гелови.
Интересно, научниците известуваат дека има предности ако изберете лабораториски плодови. Побезбедно е да се јаде бидејќи нема пестициди или хербициди, има помали шанси за контаминација, научниците можат прецизно да ја контролираат содржината на шеќер, витамини, боја и вкус, а овошјето расте побрзо и без расипани делови и нема сезонски ограничувања.