Саем на виното во Болоња

Следејќи го фокусот на изданието за 2024 година на здравјето на почвата, клучен фактор за квалитетот на виното, настанот „Слоу вајн феар“ се враќа во Болоња од 23 до 25 февруари за да поттикне дискусии за одржливост низ синџирот за снабдување со вино. Темите ќе вклучуваат амбалажирање, транспорт, методи на складирање и влијанието на сето тоа врз животната средина, заедно со стратегии за намалување на јаглеродните стапки и истражување различни видови сертификација на виното.

Учествуваат над 1.000 изложувачи

На настанот ќе учествуваат над 1.000 изложувачи од 29 земји, меѓу кои: Франција, Австрија, Грузија, Словенија, Германија и Шпанија, заедно со италијанските производители. Ќе присуствуваат и делегати и винари од мрежата на „Слоу фуд“, кои доаѓаат од земји како Украина, Јапонија, Бугарија, Грција, Австралија, Латвија и Шпанија.
Работејќи заедно со „САНА фуд“, четвртото издание на „Слоу вајн феар“ ги обединува винарите, ентузијастите за вино и професионалците од индустријата – вклучувајќи купувачи, ресторани, сопственици на продавници за вино, увозници, дистрибутери, готвачи и професионален саемски дијалог и сомелиери – три дена. Настанот ќе ги нагласи иновациите во пакувањето, амбалажирањето, транспортот и складирањето со цел намалување на еколошкиот отпечаток.
Клучни теми на програмата ќе бидат пакувањето и одржливоста. Според податоците на Евростат од 2021 година, граѓаните на ЕУ создале просечно 188,7 кг отпад од пакување по жител – 10,8 кг повеќе отколку во 2020 година, што претставува најголем пораст во последната деценија.

Стаклените шишиња се најдобри за виното

Стаклените шишиња се најдобри за виното затоа што ги зачувуваат мирисот и бојата. Сепак, недостигот од снабдување, зголемените трошоци и загриженоста за животната средина доведоа до тоа многу производители да истражуваат алтернативи. Истражувањата покажуваат дека производството и транспортот на стаклени шишиња сочинуваат од 29 отсто до 70 отсто од вкупниот јаглероден отпечаток на виното. Алтернативните решенија за пакување вклучуваат системи за вино со чешма, тетрапак, кутија и алуминиумски или картонски контејнери. Намалувањето на дебелината на шишето и зголемувањето на рециклирањето се два непосредни чекора кон одржливост.
Напредокот во технологијата овозможува полесни шишиња, кои ја одржуваат издржливоста додека ги намалуваат емисиите на ЦО2 и транспортните трошоци. Повторната употреба на стаклени шишиња е уште едно остварливо решение, бидејќи троши 25 отсто помалку енергија и 50 отсто помалку вода од рециклирањето. Едно висококвалитетно шише може повторно да се употреби до 25 пати, намалувајќи го јаглеродниот отпечаток за 40-50 отсто – велат организаторите на саемот.
„Слоу вајн феар“ е меѓународен собир посветен на вината произведени преку одржливо лозарство. Го слави биодиверзитетот, ги поддржува руралните заедници и ги едуцира потрошувачите за културното значење на виното. Настанот, исто така, е домаќин на меѓународниот состанок на Коалицијата за бавно вино, заедничка глобална мрежа на клучни играчи во индустријата. Во текот на три дена, стотици производители од Италија и пошироко ќе се состанат во Болоња за да разговараат за иднината на виното и лозарството.