Фото: Пиксабеј

Здрава храна

Цревата не служат само за варење на храната туку и за апсорпција на потребните хранливи материи и за излачување на отпадот. Често го нарушуваме нивното функционирање со несоодветна исхрана. Гастроентерологот Жаклин Волф од Харвард објаснува како правилно се грижи за рамнотежата во цревата. Нерамнотежата помеѓу различните видови бактерии и габи може да придонесе за дебелина, алергии и депресија. Докторката објасни кои намирници не треба да ги јадеме за да не ги оптоваруваме цревата. Некои видови храна го намалуваат количеството на здрави антиинфламаторни бактерии во цревата, додека други произведуваат соединенија што го намалуваат воспалението и го подобруваат заздравувањето. Според Волф, четири намирници се особено штетни.
Мрсно месо: Животинските масти и заситените масти можат да ги променат цревните бактерии со зголемување на липополисахаридите, што може да предизвика воспаление. Тие исто така можат да предизвикаат промени што го намалуваат количеството на масни киселини со краток синџир, кои имаат антиинфламаторни својства и се важни за здравјето на дебелото црево. Наместо говедско, свинско и јагнешко, таа предлага да јадеме пилешко и мисиркино месо, кои имаат малку заситени масти. Уште подобра алтернатива е рибата, која има малку заситени масти и е богата со омега-3 масни киселини.
Ултраобработена храна: Според д-р Волф, храната што содржи премногу адитиви (масти, сол, шеќер) ги зголемува цревните проблеми и предизвикува воспаление. На пример, на белиот леб му недостигаат антиоксиданти од пченични зрна. Лебот од цели зрна пак има антивоспалителни својства.
Слатки пијалаци: Вообичаено, газираните и засладените пијалаци се меѓу производите што можат да го зголемат ризикот од дијабетес, дебелина и кардиоваскуларни болести. Наместо тоа, подобро е да пиете црн и зелен чај. Тие содржат големи количества полифеноли, кои го инхибираат воспалението. Некои студии исто така покажаа дека кафето го намалува воспалението.
Кокосово и палмино масло: Овие масла може да се вклучат во категоријата на преработената храна. Тие содржат високо ниво заситени масти, што може да ја намали разновидноста на цревната флора. Гастроентеролог препорачува екстра-девствено маслиново масло, кое е најдоброто масло што е достапно на пазарот. Меѓу добрите масла д-р Волф го споменува и лененото масло, кое е богато со антиинфламаторни омега-3 масни киселини.