Кинеската нуклеарна технологија во последниве години е широко применета во многу области на националната економија, носејќи опипливи придобивки за животот на луѓето, според Кинеската управа за атомска енергија (CAEA).

Над 90 експерти и научници неодамна се собраа на кварталниот форум на ЦАЕА за да разговараат за употребата на нуклеарната технологија за доброто на луѓето, покривајќи ги моменталната ситуација и идните перспективи за примена на нуклеарната технологија во Кина, пренесува „Ксинхуа“.

Според Донг Баотонг, заменик-директор на ЦАЕА, нуклеарната технологија се користи во многу области, како што се индустријата, земјоделството, здравството, заштитата на животната средина и безбедноста.
– Таа игра важна улога во промовирањето на индустриската трансформација и надградба, како и во подобрувањето на егзистенцијата на луѓето – рече тој.
На форумот беа претставени 10 главни настани, кои ги покажуваат значајните резултати на нуклеарната технологија применета во националната економија во последните години. Повеќето од нив се во областа на здравствената заштита, како што е првиот кинески медицински акцелератор на тешки јони, кој се користи во радиотерапијата за лекување рак.

Според учесниците на форумот, важна улога во превенцијата и контролата на пандемијата на ковид-19 одиграла и нуклеарната технологија. Се користи за стерилизирање медицински материјали со поголема ефикасност и подобар ефект на стерилизација.

Нуклеарната технологија се користела и во истражувањето на вселената. Тимот од Истражувачкиот институт за геологија на ураниум во Пекинг, подружница на Кинеската национална нуклеарна корпорација, неодамна откри нов лунарен минерал со помош на дифракција на рендгенски зраци и други методи за анализа на нуклеарна технологија.
– Подобрувањето на нивото на примена на нуклеарната технологија стана неопходен услов за изградба на силна нуклеарна индустрија во Кина, а исто така е важен чекор во промовирањето на висококвалитетниот развој на националната економија – рече Донг.