Петти октомври е Меѓународен ден на Џејмс Бонд, прослава на сѐ што е поврзано со бројот 007. Оваа година, исто така, се одбележуваат 60 години од франшизата за шпионажа со високи октани, која вклучува 25 официјални филмови на продукциската куќа ЕОН и два неодобрени играни филмови.

Првиот филм за Џејмс Бонд, „Доктор Но“, беше објавен на 5 октомври 1962 година, односно пред 60 години. Во него глумеше младиот Шон Конери во извонредната изведба како шармантен, љубезен и смртоносно насилен британски таен агент, познат по шифрата 007.

Авторот Ијан Флеминг првично не го сакаше Конери за улогата, нарекувајќи го „претерано развиен каскадер“. Наместо тоа, тој го претпочиташе Дејвид Нивен, но тој ја одби улогата поради тоа што сметаше дека е премногу стар за неа. Нивен подоцна се појави во улогата на Бонд во пародијата на „Казино Ројал“ од 1967 година.

Меѓутоа, откако „Доктор Но“ стана хит на киноблагајните, Флеминг се премисли толку многу што вклучи детали во идните романи за Бонд што на тајниот агент му дадоа делумно шкотско потекло.

Севкупно, Бонд го играа седум актери на сребреното платно, вклучувајќи ги Џорџ Лејзенби, Роџер Мур, Тимоти Далтон, Пирс Броснан и Даниел Крег. Има 27 филма за Џејмс Бонд, од кои 25 во продукција на ЕОН.