Прв меѓународен фестивал за фризери во Прилеп

198

Во центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп, денеска ќе се одржи манифестацијата „Опен бјути хеар фест“, единствена во нашата држава посветена на фризерите. Всушност, ова е продолжение на два слични фестивали, исто така одржани во овој град, но ребрендиран и подигнати на повисоко професионално ниво, со учесници од земјава, но и од други држави.
Организатор на фестивалот е здружението за настани, манифестации и едукации „Проевент – Прилеп“, во соработка со Секцијата на фризери, бербери и козметичари од овој град. Директор на фестивалот е Крешимир Здравески, кој е наедно и креатор и реализатор, како на претходните така и на овој фестивал. Фестивалот ќе се состои од: саем со штандови на кои ќе се претстават еминентни светски брендови за производи за нега на коса, опрема и алати, како од земјата така и од Италија, Србија, а ќе има и сценски шоу-настапи на еминентни фризерски имиња од Македонија.
Специјални гости се два тима од Србија, европски и светски носители на награди и едукатори во областа на фризерството. Фестивалот ќе започне од 11 часот, со дел посветен на децата, насловен Фризерско детско шоу, со многу забава, изненадувања и едукација.

– Неофицијалниот дел на фестивалот ќе го збогатат денс-студиото „Њу џенерејшен“, детскиот хор „Весели ѕвончиња“, маскоти, аниматори. За помладите ќе има и едукативна презентација од стручно лице, кое ќе ги едуцира дечињата преку интересна интеракција и анимација за нега и грижа за детското здравје. Исто така, децата ќе видат нови модни трендови на коса и прекрасни детски фризури, за што ќе има професионален сценски настап со деца модели. Од 13 часот, започнува делот со настапи на тимови од: СОУ „Ѓ. Петров“, насока фризери и козметичари, „Теса бјути академија“, „Фарма вита“, „Кене“, „Србија гламур тим“, „Србија барберинг тим“, тимот „Прилеп“ и тимот „Македонија“. Со овој фестивал, Прилеп уште еднаш докажува дека е град лидер во одржување и унапредување на занаетчиството и наедно пример за идните млади фризери – вели Крешимир Здравески.
Тој потенцира дека дел од средствата ќе бидат наменети за хуманитарни цели, односно за изградба на трибини за теренот за вештачка трева во Прилеп.

Ка.М