Компанијата „СиФерер“ разви дрон што може да најде богатство „скриено“ во морското дно. Станува збор за подводниот дрон „Сисрчер“, кој може да детектира и да разликува различни видови метал на длабочина до 10 метри на морското дно, а во исто време да креира и да пренесе дигитална 3Д-мапа на локацијата.
Прототипот на подводниот дрон е на инженерот Тим Рејнолдс, директор на партнерската компанија „Вајлд Манта“, а моментно е во фаза на тестирање откако доби дозвола од Бирото за археолошки истражувања на Флорида уште во 2014 година за регионот јужно од Кејп Канаверал.
– Добив дозвола да истражувам стари шпански и други видови остатоци од бродови по должината на брегот на Флорида. Сите тие бродови застанувале во Хавана, биле товарени со злато од Новиот Свет и пловеле преку океанот. Бурите потопиле многу од нив, така што денес има илјадници урнатини. Проблемот е што тогаш немало опрема за откривање каде се златото и среброто под песокот на морското дно – изјави извршниот директор на „СиФерер“, Кајл Кенеди.
„Сисрчер“ има три различни работни платформи, т.е. чамец со три екипажи, како и мал брод со сидро. Трите чамци имаат искусни екипажи, вклучувајќи најмалку четири нуркачи. „СиФерер“ има и тројца археолози, од кои еден докторирал на „Оксфорд“, додека двајца имаат повеќе од 30 години искуство во индустријата за богатства.
– Бевме импресионирани од тестовите на отворено, како и од тестовите на локацијата Мелбурн Бич, каде што работевме под дозвола од Одделот за историски ресурси на Флорида. „Сисрчер“ се базира на алгоритми за машинско учење со вештачка интелигенција, колку повеќе се користи, толку повеќе расте неговата база на податоци. Колку повеќе учи, а и во комбинација со обука, неговите способности се зголемуваат, толку повеќе се фокусира на неговите напори за прецизна археологија. Процесот функционира – вели Кенеди.
„СиФерер“ ја најави изградбата на втората генерација на платформата „Сисрчер“, која е фокусирана на подлабоки води и разновидни истражувања. Подобрениот дизајн ќе овозможи подобро разликување на металот и 3Д-слика, а исто така ќе изгледа помодерно и поцврсто. Подводниот дрон е дизајниран да работи автономно, а може да се влече зад чамец и да работи во области со силна струја.