Во време кога на модната сцена во голема мера доминираат трендовите од 1990-тите години и почетокот на милениумот, триумфалното враќање на т.н. падобран-панталони, кои денешните девојки што го следат трендот и нивните верни следбеници сакаат да ги носат, воопшто не изненадува.

Како и омразените модели на фармерки со низок струк, падобран-панталоните го доживеаја врвот на популарноста на почетокот на милениумот. Нивното враќање на модната сцена со својот стил го најавија познатите девојки што го следат трендот, американските девојки Хејли Бибер и Бела Хадид, како и многубројните брендови што ги вклучија во актуелните колекции.

Веќе научивме дека модата е циклична и дека секогаш ги враќа проверените работи во трендовите, вклучувајќи ги и овие специфични панталони. Главната карактеристика на таканаречените падобран-панталони е што се многу лесни за носење, но и многу широки! Љубителите на модата ги знаат и под името хамер-панталони, кое го добија по познатиот рапер МС Хамер, кој беше многу популарен во деведесеттите, а токму неговите панталони со многу низок струк беа негов заштитен знак.

Денес моделите се нешто посуптилни и доаѓаат со повисок струк и поелегантен облик. Во комбинација со мокасини изгледаат одлично, а во комбинација со ретројакни или со палто можат да изгледаат многу префинето и шик.