Со отворањето на изложбата „Стимулирај ги твоите сетила“ на нашата уметница Елита Алити почна реализацијата на програмата на КИЦ-Тирана за октомври. Изложбата е поделена на пет сегменти и е наменета за лица со оштетен вид. Авторката за своите дела комбинира разни видови материјали што произведуваат различни звуци и мириси, со што ја реализира својата идеја да создава уметност со која помага за инклузија на лицата со попреченост во општеството.

На 13 октомври во Тирана ќе се одржи голем концерт на пијанистката Ивана Мазнејкова, која ќе го отвори фестивалот „Магична флејта“. Концертот е омаж на творештвото на белгиско-францускиот композитор Цезар Франк роден во 1822 година. Со ова, младата пијанистка се вклучува во европското одбележување на 200-годишнината од раѓањето на генијот.

На 27, 28 и 29 октомври, пак, во Корча, Република Албанија, ќе се реализира манифестацијата Денови на македонската култура. Ќе биде прикажан филмот ,,Медена земја“, а ќе бидат изложени и дела на уметникот Зоран Кардула. Во музичкиот дел од програмата ќе настапи градскиот женски младински хор „Менада“ од Тетово, а посетителите ќе можат да го проследат и концертот на блуз-бендот,,Ин д муд“ од Скопје. Во трите дена на Универзитетот во Корча ќе се одржат и бесплатни часови по македонски јазик.