Секој сопственик на детектор за метал сонува да открие нешто вредно, уникатно… Еден човек успеал во тоа. Дејвид Борд наишол на средновековен дијамантски прстен во „речиси совршена состојба“, во англиско село во близината на Торнкомб, во југозападниот дел на земјата.
Прстенот ќе се најде на аукција на крајот од ноември, а се очекува да достигне цена помеѓу 35.500 и 47.300 долари. Дејвид Борд (69) го нашол прстенот по неуспешните обиди да открие нешто вредно. Уште во осумдесеттите години на минатиот век ги пребарувал локалните плажи, но не нашол ништо значајно, се вели во соопштението на аукциската куќа „Нунанс“.
Борд пронајдениот прстен го нарече нешто што се случува еднаш во животот.
– Веројатно никогаш нема да има друг како него. Тогаш секој прстен беше индивидуален и единствен, а не масовно произведен како денес. Неверојатно е – изјави Борд.
Тој повторно се занимава со откривање метали од 2019 година. Во текот на вториот ден од теренската потрага, тој речиси се откажал кога добил сигнал на неговиот детектор за метал до пешачката патека. На почетокот она што го вознемирило изгледало како ролна фолија, но Борд набрзо сфатил дека станува збор за златен прстен. Кога го ископал, бил покриен со кал, а Борд рекол дека мислел дека е само парче старо железо и го пикнал во џебот. Тој објаснил и дека кога отишол дома и го измил, сфатил дека е многу подобро отколку што мислел.
– Прстенот е во речиси совршена состојба. Обрачот на прстенот е направен од две испреплетени златни ленти, кои ја симболизираат брачната заедница, и дијамант. Внатре во обрачот има средновековен француски натпис на кој пишува „Ieo vos tien foi tenes le moi“, што во превод значи „Ја чувам твојата вера, ја чувам мојата“ – рече во соопштението Најџел Милс, консултант за монети и антиквитети во „Нунанс“.
Поради локацијата и квалитетот на прстенот, експертите претпоставуваат дека станува збор за венчалниот прстен на Џоан Брук, кој ѝ го подарил нејзиниот сопруг Томас Брук.
– Нивниот брак во 1388 година му донесе големо богатство на семејството Брук, бидејќи Џоан била вдовица на Роберт Чедар, богат трговец со ткаенини и два мандата градоначалник на Бристол, град во западна Англија. Тоа беше во време кога средновековните поими за витештвото и дворската љубов беа во својот зенит и токму тоа е концептот што го отсликува овој прстен – се вели во соопштението на „Нунанс“.