Поради рекордно високиот топлотен бран во Европа, во јуни и јули на Медитеранот беснееја шумски пожари. Како климатските промени ги поттикнуваат овие непогоди? Климатските промени ги прават топлотните бранови сѐ потопли и почести. Ова е случај за повеќето копнени региони и е потврдено од Глобалниот панел на научници за климата на ОН (IPCC). Емисиите на стакленички гасови од човековите активности ја загреале планетата за околу 1,2 Целзиусов степен од прединдустриското време. Таа потопла основна вредност значи дека може да се постигнат повисоки температури за време на екстремни горештини. Секој топлотен бран што го доживуваме денес стана потопол и почест поради климатските промени, но и други услови влијаат на топлотните бранови. Во Европа, атмосферската циркулација е важен фактор.
Студијата објавена во списанието „Нејчр“ неодамна покажа дека топлотните бранови во Европа се зголемиле три-четири пати побрзо отколку во другите северни средни географски ширини, како што се САД. Авторите го поврзаа ова со промените во млазниот поток – брз воздушен поток од запад кон исток на северната хемисфера.
За да откријат точно колку климатските промени влијаеле на одреден топлотен бран, научниците спроведуваат „студии за припишување“. Од 2004 година се направени повеќе од 400 такви студии за екстремни временски услови, вклучувајќи топлотни бранови, поплави и суши, пресметувајќи колкава улога одиграле климатските промени во секоја од нив. Тоа вклучува симулирање на модерната клима стотици пати и споредување со климатски симулации без емисии на стакленички гасови предизвикани од човекот. На пример, научниците од „Ворлд ведер атрибјушн“ открија дека сега има 100 пати поголема веројатност да се случи рекорден топлотен бран во Франција и во Холандија, како оној што ја погоди Западна Европа во јуни 2019 година, ако луѓето не ја сменеле климата.

Глобалната просечна температура е за околу 1,2 Целзиусов степен повисока отколку во прединдустриската ера. Тоа веќе предизвикува екстремна топлина. Во просек, на копно екстремната топлина што би се случила еднаш на десет години без човечкото влијание врз климата сега е трипати почеста. Температурите ќе престанат да растат само ако луѓето престанат да додаваат стакленички гасови во атмосферата. Дотогаш топлотните бранови ќе се влошат. Неуспехот во решавањето на климатските промени ќе доведе до уште поопасна ескалација на екстремната топлина.
Според глобалниот Париски договор за климата од 2015 година, земјите се согласија да ги намалат емисиите доволно брзо за да го ограничат глобалното затоплување на 2 Целзиусови степени и да се стремат кон 1,5 Целзиусов степен, за да се избегнат неговите најопасни ефекти. Сегашните политики нема да ги намалат емисиите доволно брзо за да исполнат барем една цел. Топлотниот бран што се случувал еднаш во деценија во прединдустриската ера би се случил 4,1 пати во деценија при затоплување од 1,5 Целзиусов степен и 5,6 пати при затоплување од 2 Целзиусови степени. Дозволувањето на затоплувањето да надмине 1,5 Целзиусов степен значи дека повеќето години во иднина ќе бидат погодени од екстремни горештини – велат од IPCC.
Климатските промени ги зголемуваат топлите и суви услови, кои помагаат пожарите да се шират побрзо и да горат подолго и поинтензивно. На Медитеранот ова придонесе сезоната на пожари да започне порано и да изгори повеќе земјиште. Минатата година, повеќе од половина милион хектари изгореа во Европската Унија, што ја прави втората најлоша сезона на шумски пожари во ЕУ по 2017 година. Потоплото време, исто така, ја исцрпува влагата од вегетацијата, претворајќи ја во суво гориво, што помага за ширење на пожарите.

Земјите како Португалија и Грција имаат пожари повеќето лета и имаат инфраструктура да се обидат да се справат со нив – иако и двете добија итна помош од ЕУ ова лето. Но потоплите температури ги туркаат шумските пожари и во региони што не се навикнати на нив, а со тоа и помалку подготвени да се справат со нив.
Управувањето со шумите и изворите на палење се исто така важни фактори. Според податоците на ЕУ, во Европа, девет од 10 пожари се предизвикани од човечки активности, како што се подметнување пожар, скари за еднократна употреба, далноводи или фрлено стакло. Земјите, вклучувајќи јао и Шпанија, се соочуваат со предизвикот на депопулација во руралните области, бидејќи луѓето се преселуваат во градовите, оставајќи помала работна сила да ја исчисти вегетацијата и да избегне „гориво“ за честите шумски пожари.
Некои активности можат да помогнат во ограничувањето на тешките пожари, како што се палење контролирани пожари, кои имитираат пожари со низок интензитет во природните циклуси на екосистемите, или воведување празнини во шумите за да се спречи брзото ширење на пожарите на големи површини. Но научниците се согласуваат дека без остри намалувања на стакленичките гасови, кои предизвикуваат климатски промени, значително ќе се влошат топлотните бранови, шумските пожари, поплавите и сушите.