Неодамнешните откритија сугерираат дека гуштерите постојат 35 милиони години подолго отколку што се мислеше. Универзитетот во Бристол, всушност, користел КТ-уред за да анализира фосил од рептил што бил складиран со децении во депото на Природонаучниот музеј во Лондон. Анализата покажа дека непознатиот рептил е тесно поврзан со современите гуштери.
Дејвид Вајтсајд, кој го предводеше истражувањето, рече дека фосилот веројатно ќе стане еден од најважните пронајдени во последните неколку децении.
Се сметало дека гуштерите потекнуваат од периодот на средниот период јура, но новото откритие сугерира дека тие живееле и во доцниот период јура, што значи пред 237-201 милион години.
Фосилот влијае на процените за потеклото на гуштерите и змиите, кои колективно се нарекуваат ракови, а исто така влијае и на претпоставките за нивното ниво на еволуција.
Фосилот е пронајден во депото како дел од колекцијата од 1950-тите години, која вклучувала примероци од каменолом во близината на Тортворт на западна Англија.