Британската поп-ѕвезда Ед Ширан доби наредба да му се суди во САД поради тврдењата дека го копирал својот хит „Thinking Out Loud“ од песната „Let’s Get It On“ на Марвин Геј. Судијата го отфрли барањето на Ширан за отфрлање на случајот, велејќи дека поротата треба да одлучи за сличностите меѓу песните.

Овој потег доаѓа шест месеци откако Ширан, на судењето во Лондон, извојува победа во битката за авторски права на песната „Shape Of You“. Тогаш, судот во Лондон пресуди дека најголемиот хит на Ширан не е плагијат. Тужбата првично беше поднесена во 2018 година, не од семејството на Геј, туку од инвестицискиот банкар Дејвид Пулман и компанијата што купи дел од имотот на коавторот на „Let’s Get It On“, Ед Таунсенд.

Барајќи отштета од 100 милиони долари (90 милиони фунти), тие тврдат дека Ширан и коавторката Ејми Веџ ја „копирале и искористиле, без одобрение или заслуга“ песната на Марвин Геј, „вклучувајќи, но не ограничувајќи се на мелодијата, ритмите, хармонијата, тапаните, бас-линијата, придружниот рефрен, темпо, синкопа и лупинг“.