Во чест на пирејот и на Петре М. Андреевски


Други вести
Највести
  • Читани
  • Коментирани
  • Оценувани
Коментари и дебати
Гоце Трпковски
Пресвета Богородице, сега премногу ни требаш во Скопје
Граѓаните на главниот град денеска го слават Денот на својата заштитничка, Мајката Божја, барајќи од неа заштита од планерите што цртаат градби насекаде, од градоначалниците што земаат дел и им даваат малку на планерите и од ...
 
Мирка Велиновска
Повикот за отстрел на Ханџо е лоша судба на СДСМ
Последната, и инфантилна цел што со испратената фатва за Ханџиски требаше да се постигне е да се потхрани незадоволството на вмровците од предавникот Груевски кој се опкружил со комуњари, но, пред се да се егзекутира ...
 
Јован Ивановски
Разгледница град
Старите слики се во улога на дополнувачи на празнините во нашите ментални проекции за иднината, односно медиум за естетско бегство од она што е околу нас, сегашноста ...
 
 Печати | Прати ја страницата | Врати се назад
 
 

Манифестацијата „Славење на пирејот“, посветена на писателот Петре М. Андреевски, денеска ќе се одржи во Слоештица, родното село на починатиот бард на македонската литература на денот Голема Богородица, кој е традиционален празник во селото

 
 
  
 Манифестацијата, која се одржува веќе трета година, опфаќа повеќе содржини, кои ќе се одржат на разни локации низ селото. Програмата ќе започне со слово за Андреевски, кое ќе го одржи поетот Михаил Ренџов на вечното почивалиште на писателот, закопан во родното село, а ќе продолжи со изведба на кратката програма „Шарам-барам по слоештички“, која ќе ја изведат селските деца. Следува проекција на документарниот филм „Машки муабет“ на продукцијата „Енох“, отворање на изложбата слики настанати во петгодишното постоење на Арт-поинт гумно (креативен престој за странски уметници во Слоештица) и проекција на видеоартот „Портите на Слоештица“ на американскиот сликар Дик Робертс.

Манифестацијата завршува среде село со концерт на етногрупата „Љубојна“, која ќе го претстави материјалот од најновиот албум, работен по стихови на Петре М. Андреевски.
 
   
 
 
   
   
   
     
сподели на пинг    
 
   
Веста е прочитана: 42          Оценка: 5  
   
    Оставете коментар

Правила за објавување на коментарите
 
   
 
  Powered by Nova Makedonija